500 bin kişiye istihdam sağlayan firmalar, 60 vilayette üretim gerçekleştiriyor. Mobilya ihracatı yüzde 10 artacak RAHİME SEZGİN İSTANBUL VI Geçen yılın ilk dört ayında yüzde 7 büyüyen mobilya pazarı bu yılın ilk dört ayında yüzde 15’lik bir büyüme gerçekleştirdi. Sektör 2012 yılında 1. 850 milyon dolar ihracat yaparken bu yıl yüzde 10 oranında bir artışı hedefliyor.
Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği Başkanı (MOSDER) Ahmet Güleç 2023 yılına kadar dünyanın en büyük ille beş ihracatçı ülkesi arasında yer almak ve beş yıl içerisinde 10 milyar dolarlık bir ihracat hedeflediklerini belirtti. Bunun için tasarım odaklı mobilya üretmenin önemine vurgu yapan Güleç, mobilyacıları son on beş yıldır değişime ve gelişime daha çok açık olduğunu, dünyadaki fuarları yakından takip ettiklerini ifade etti. Türkiye’nin mobilya ihracatının fason değil, markalı olduğunun altını çizen Güleç, ihracat yapan ilk 50 firmanın markalı olduğunu söyledi. Güleç, “Türk mobilyaları artık dışarı taşınmaya başladı. 2000 yılı ile kıyasladığımızda bugün geldiğimiz nokta çok ileride.
MOSDER kurulduğu günden itibaren sektörün ağabeyliğini üstlendi ve firmaların dünyaya açılmasını sağlamak için çalıştı. Firmalar Ar-Ge çalışmalarına önem veriyor, teknolojiyi yakından takip ediyor. Sektör tasarımcılarla ve teknolojiyle buluştu. Biz dünyaya sadece mobilya satmıyoruz, konsept mağazacılık da satıyoruz. Bugün dünyada mobilya üreticisi ülkelerin önüne geçtik. Türkiye’de mobilyacılığın bir hikâyesi var. Biz Avrupa’nın mobilya fabrikası olmaya adayız. ” dedi.
MOSDER olarak üniversite sanayi işbirliği çalışmalarına verdikleri önemi anlatan Güleç, bu yıl 9. su düzenlenen “Ulusal Ev Mobilyaları” alanındaki tasarım çalışmasını da buna örnek olarak gösterdi. Tasarımım önemine değinen Güleç, Türkiye mobilya endüstrisinin tasarım kalitesinin ve çağdaş Türkiye tasarımını simgeleyen ürün kimliğini, geleceğin tasarımcı adaylarını desteklemeyi amaçladıklarını ifade etti. Güleç, “Engelli Mobilyası kategorisi ile şimdiye kadar yapılmayanı yapıp, zor şartlar altında günlük yaşamlarını sürdüren engelli vatandaşların hayatlarım kolaylaştırmak istiyoruz. ” dedi.
Mobilya sektörü bugün yan sektörlerle birlikte 500 bin kişiyi istihdam ediyor. Bugün Türkiye’nin 60 vilayetinde mobilya üretimi yapıldığını anlatan Güleç, mobilyacılığın yoğunlaştığı bölgelerde iş sorunu değil, işçi sorunu olduğuna vurgu yapıyor. Yetişmiş insan bulmanın zorluğunu yaşayan mobilyacılar bunun çözümünü de bölgesel ve kentsel bir bakış açısı ile meslek lisesi eğitimlerinin kuvvetlendirmesinde görüyor. Meslek lisesi meselesinde sanayi odalarının devreye girmesi gerektiğini belirten Güleç, eleman yetiştirmenin zorluğuna dikkat çekti ve ekledi: “Mobilyada çalışırken birden belediye, zabıta kadrosu açıyor ve adam mobilyacılığı bırakıp zabıta oluyor. “
mobilya ihracatı bence şu an çok iyi bir konumda. ülkemizde işini gerçekten iyi yapan mobilya firmaları var.